Als in de nacht van zaterdag op zondag 30 maart de klok ’s nachts van twee naar drie uur wordt gezet, krijgt de biologische klok van de mens een forse tik. We moeten wakker worden vóór onze hersenen er klaar voor zijn, eten verwerken terwijl het maag-darmkanaal nog rust en bewegen vóór ons lichaam daar aan toe is.
“Maar voor ons hart is het goed dat de zomer er weer aankomt”, legt Alexander Nap, fellow interventiecardioloog, uit. “In de maanden december en januari blijkt de cardiovasculaire (cv) sterfte op z’n hoogst, met zo’n 10% van het totaal. Dit neemt in de lente af en bereikt een minimum in de maanden juli, augustus en september, elk met zo’n 7,5% aan cv-sterfte.”
Oorzaak voor seizoensgebonden sterfte is de temperatuur: naarmate het kouder wordt, vindt er meer sterfte plaats. Verlies van lichaamswarmte, versneld metabolisme en vernauwde bloedvaten leiden tot onvoldoende doorbloeding. “Ook de absolute 24-uursverschillen blijken van invloed. Hoe groter de temperatuurdaling, hoe meer sterfte. Het gaat daarbij vooral om het acute myocard infarct en het herseninfarct.”
Bovendien blijken sommige dagen van de week risicovoller dan andere. Mannen en vrouwen onder de 65 jaar overlijden met name op maandag, de zogenaamde monday blues. Voor mannen zijn daarnaast zaterdagen gevaarlijk. “Deze weekgebonden sterfte wordt toegeschreven aan werk-gerelateerde stress op maandag en fysieke inspanning/sport op zaterdag.”
Bron: VUmc.nl
The post Zomertijd goed voor het hart appeared first on Onderzoekers.nl.